Barangolás Európában Határok nélkül

Nagypáli az Ökofalu, Magyar Rózsák Kertje

Nagypáli az Ökofalu, Magyar Rózsák Kertje

Cím: Nagypáli, Honfoglalás útja 32, 8912 Magyarország

GPS: 46.905050, 16.852968
 Hivatalos Facebook oldal (nincs)

Hivatalos WEB oldal

 Saját részletes bemutatóm
Látogatás dátuma: 2017.07.08.

Egyéb hivatkozás: www.eszka-kerttervezes.hu , zaol.hu

YouTube csatornám

Miért és hogy kerültünk Nagypáliba?

Sopronba vezető utunk első fele az M1-en tragikus volt (ennyi bunkó, idióta autóssal nem találkoztam az utóbbi időben, mondom a Feleségemnek, hazafelé elkerüljük az M1-et, inkább alul a 8-ason és Székesfehérvártól a 811-en, majd a régi 1-esen (Alcsútdoboznál Páty felé), na így került látóképbe Nagypáli. 
Nagypáli már régebben felkeltette a figyelmemet, újságcikk (feleségem olvasta) én találtam egy megosztást az FB-n, aztán rákeresve volt egy cikk a “Magyar Rózsák Kertje” beruházásról. Minden olyan csili-vili volt, felvettem a listámra akkor, most elővettem, egy kis kitérő volt csupán, így került képbe Nagypáli, csak ezért külön nem utaztam volna ide, pláne, hogy most láttuk, hogy igazából nincs is mit látni! Aztán a GPS sem a legrövidebb utat ajánlotta fel, így Sárvárt megkerülve jutottunk el Nagypáliba (Vasvár után), végül is nem nagy baj, legalább Újkéren láttunk a csoda fazekas házat.
 

Néhány gondolat Nagypáli-val kapcsolatosan

Ez volt a látogatást kiváltó induló cikk
“Tervezés helye: Nagypáli, Ökovölgy, Hrsz: 033/1
Tervezési terület mérete: I. ütem, kb 10 000 m2
Tervezés ideje: 2013 május – 2014 március
Kivitelezés ideje: 2014 március – 2015 március
Tervező: Molnár Katalin
A „Rózsavölgy-Nagypáli, Magyar Rózsák kertje projekt, Márk Gergely rózsáinak, mint hungarikumoknak bemutatását, a rózsafajtáknak, mint hagyatéknak a génmegőrzését, a fajták köztudatban való elterjesztését tűzte ki célul. A projekt során létrehozott kert, a bemutató funkción kívül kutatási célokat is szolgál, valamint alapanyagot biztosít a rózsákból készíthető helyi termékek számára. A kert kialakítására Nagypáli Község Önkormányzata 1, 78 ha nagyságú területet biztosított az Ökovölgyben, a lakópark déli szomszédságában. A projekt I. ütemének megvalósításához 2013 nyarán a Magyar Régiómenedzsment Közhasznú Nonprofit Kft. a Darányi Ignác Terv, Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcímére nyújtott be pályázatot, pályázat 2013 októberében támogatásban részesült. A kert megépítése 2014 március –tól 2015 március végéig tartott. 
A kert első ütemének megvalósításával, 3653 db rózsatő elültetésével, 350 fajta Márk Gergely rózsának nyújt bemutatási lehetőséget. Az organikus kialakítású, íves sétányokkal, kisebb terekkel, pihenőfelületekkel feltárt kertben, a rózsákat jellegűk alapján ( floribunda, polyantha, törpe rózsa, futórózsa, park rózsa, vagy teahibrid rózsa) , színkombinációik, nevükből eredő csoportosíthatóságuk (szentek, költők, települések nevei) alapján ültettük ki a sétányok mentén. 
A kert látványát, a rózsák sokaságát színesíti, a fajták közé ültetett évelők ( levendulák, zsályák, sásliliomok, szarkalábak). 
A fogadó térről a látogató 3 irányban kezdheti meg a kert bejárását. A nyugati sétány a Szentek sétánya, melyen többnyire magyar szentekről elnevezett rózsák kaptak helyet. (Szent Miklós, Szent Gellért, Szent Margit, Árpád-Házi Szent Kinga) A sétány keleti oldalára teahibridek, valamint alacsonyra növő floribundák kerültek. (pl: Zrínyi Péter emléke, Pázmány Péter emléke, Pannonhalma, Márton Áron, Wass Albert emléke)
A középső sétányon törpe rózsákkal ismerkedhet meg a látogató,( Bogáncs, Kőszeg, Csámbék, Minililla) A belső ágyásokban híres magyar nők (Laborfalvi Róza, Blaha Lujza) rózsái díszítene.
A harmadik sétány a nagy, kör alakú rozáriumhoz vezet, az út mentén történelmi személyekről, eseményekről elnevezett fajták kerültek.( Aradi 13, Trianon)
A kör alakú rozárium ad helyet számos floribundának, teahibridnek, és a Bolyaiak fajta rózsa kereszteséséből előállított polyantha fajtáknak. 
A teahibridek közül sok különleges virágú található a kertben, ilyen a Kígyóssy Éva, mely aranysárgán kezd nyílni, majd bársonyos sötétvörösre vált, vagy a Csodálatos Mandarin, mely elnyílásban kifehéredik. A törpe rózsák közül a Gyöngyvér különleges, kicsi virágai olyanok mintha egy ma rék gyöngyöt tartanánk. Rengeteg virágot hoz a lilás rózsaszín Beszterce és a Bűbáj, mely lapított gömb alakú virágai elnyílásban sötétednek.”
DSC_9027DSC_9028DSC_9029DSC_9031DSC_9032DSC_9034
< >
Külön részletes FB albumot nem is készítek, mert nincs miről, hiszen rózsakert (?) az bizony nem volt alkalmas arra, hogy bemutassam, az már hab a tortán, hogy be sem jutottunk a parkba, mert kerítés övezi, kapu zárva, látogathatósági információ nem volt.
A rózsakert a település újonnan létrehozott (épített) Lakóparkjának végében van helyileg, így néz ki mindez videón:

Megnéztük az ős-falut is, az elején (szélén) van egy új épületsor:
  • Integrált Közösségi Szolgáltató Tér” névvel ellátva. Szombat délután révén, minden zárva. Ez a rész jól néz ki, még, ha kevesebb vizet is kap mint a park igényelne, de nincs gaz, nyírt füves részekkel.
  • A Lakóparkban az autók (sok) az út mellett parkolnak, úgy látszik már garázsra nem futotta, vagy nincs rá szükség.
  • Az új település részen a házakon se napelem, se napkollektor nem volt látható.
  • Nagyon kihaltnak tűnt minden.
  • Az új rész elején volt egy valamiféle közösségi épületféle (Turisztikai Központban), benne egy Turinform iroda, de szombat délután révén, minden zárva, így még kérdezési lehetőség sem volt.
  • Volt egy park rész (talán játszótér féle), de kong minden az ürességtől, térkő, csupasz vár, csupasz gombaház, játszó eszköz semmi.
DSC_9016DSC_9017DSC_9018DSC_9019DSC_9021DSC_9022DSC_9023DSC_9024DSC_9025DSC_9033DSC_9033-crop
< >

Igazán nem is értem a Magyar Rózsák Kertje beruházás milyen célt szolgálhatott?, turisták vonzását nem, az biztos!

Felvetődött bennem a gondolat, igazából ennek a nagy hajcihőnek igazából mi volt az értelme? Talán támogatások megszerzése, egy normálisabb környezet megvalósításához?
Nem tudom a választ!

 https://www.facebook.com/utazzunk.blog/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!